Top of page


Prezentare generala Rezervatia Biosferei Delta Dunarii Biodiversitate Oamenii din Delta

PREZENTARE GENERALA


Izvorand din muntii Padurea Neagra din Germania si traversand opt tari si trei capitale, parcurgand 2857 km, Dunarea, cel de-al doilea fluviu ca marime din Europa, isi incheie drumul formand inaintea contopirii sale cu Marea Neagra, una din cele mai frumoase delte din Europa si chiar din lume.

Istoria Deltei Dunarii incepe acum 10.000 de ani, prin depunerea mai multor straturi de aluviuni succesive, ce vor colmata golful maritim existent la varsarea Dunarii in Marea Neagra, aceasta fiind obligata sa se retraga in matca sa. Din nisipul marin si din aluviuni se fomeaza marile grinduri, insulele Deltei, Letea, Caraorman, Saraturile Sf. Gheorghe. Treptat se formeaza cele trei brate, incepand cu bratul Sf. Gheorghe (69.7 km), apoi bratul Sulina (63.7km) si terminand cu cel mai tanar bratul Chilia (120 km).
Intre aceste brate s-au format o multime de legaturi naturale, canale si lacuri, prin care, la cotele favorabile ale fluviului, s-ar putea strabate intreaga Delta. Suprafata totala a Deltei este de 5800 km2, cuprinzand si complexul lagunar Razelm Sinoe.

Orasul Tulcea este poarta de acces catre Delta Dunarii. Ridicat pe sapte coline acest fost oras comercial a devenit in prezent un important port riveran si maritim, precum si cel mai important centru al industriei de pescuit din Romania. Interesul pentru Delta a atras dupa sine si dezvoltarea fara precedent a turismului. Ca puncte de interes turistic in municipiul Tulcea amintim Muzeul de Arheologie si Istorie, Muzeul de Etnografie si Folclor, si, mai ales, Muzeul Deltei Dunarii.

Delta Dunarii - Reteaua hidrografica

Delta Dunarii se afla la intretaierea paralelei 45 latitudine Nord cu meridianul 29 longitudine Est.
Suprafata: 4.152 km2 din care 3.446 km2 teritoriu romanesc. Zona este relativ plana, cu o inclinatie de 0,0060/00, acoperita cu apa permanet ori temporar in proportie de 70-80%. Are aspectul unui triunghi echilateral cu laturile de cca 80 km lungime.
La un debit de 5.000-9.000 m.c./sec., transporta anual, in medie, 50 de milioane de tone de aluviuni (aproximativ de 8 ori mai mult ca Tibrul si de 20 de ori mai mult ca Rinul). Temperatura apei (ora 13): iunie 20 iulie, august 22, septembrie 18.

Principalele cursuri de apa sunt cele 4 brate de varsare ale Dunarii in mare:
1. CHILIA - cel mai nordic brat si cel mai activ, cu doua grupari de ramificatii si o microdelta proprie. Lungime: 105 km pana la Periprava; latime maxima: 1.000 m; adancime maxima: 39 m. Transporta cca 60% din totalul apelor fluviului; coeficient de sinuozitate: 1,56. Navigatie de interes local.
2. TULCEA - brat care se intinde intre ceatalurile Chilia si SF. Gheorghe (pe malul drept, orasul Tulcea). Lungime: 19 km; latime maxima: 300 m; adancime maxima: 34 m. Transporta cca 40% din apele fluviului; coeficient de sinuozitate:1,40. Cale principala de navigatie.
3. SULINA - cel mai scurt, mai drept si mai amenajat brat de varsare. Lungime: 64 km; latime maxima: 250 m; adancime maxima: 18 m. Transporta cca 22% din apele fluviului; coeficient de sinuozitate: 1,03. Canal de trafic fluvio-maritim (la adancimea minima obligatorie de 7,32 m, pot circula nave de 7.000 t).
4. SFANTU GHEORGHE - cel mai vechi brat de varsare a Dunarii in mare. Lungime: 64 km; latime maxima: 550 m; adancime maxima: 26 m. Transporta cca 22% din apele fluviului; coeficient de sinuozitate: 1,60. Navigatie de interes local.

Copyright©2006 DELTA VOYAGE. Toate drepturile rezervate. eXTReMe Tracker