Top of page


Prezentare generala Rezervatia Biosferei Delta Dunarii Biodiversitate Oamenii din Delta

REZERVATIA BIOSFEREI DELTA DUNARII


Datorita importantei sale, Delta Dunarii a fost inclusa in patrimoniul UNESCO si a fost decretata rezervatie a biosferei in anul 1990, creindu-se astfel un statut special de ocrotire si administrare a acesteia. In acest scop, s-a infiintat Administratia Rezervatiei Biosfera Delta Dunarii, un organism guvernamental care se ocupa cu gestionarea teritoriului rezevatiei. Pe linga protectia naturii ARBDD are ca obiectiv si dezvoltarea turismului, si, in special, a ecoturismului.

Delta Dunarii - Rezervatii naturale

Pe fondul rezervatiilor principale si secundare existente - determinate de necesitatea conservarii procesului natural de evolutie, ocrotirii faunei si florei specifice - au fost precizate incinte strict protejate cu o suprafata de cca 50.000 de hectare. Pot fi observate, in mare, trei unitati distincte:
1. Rosca - Buhaiova - Letea, puncte de reper ale perimetrului celor 12.000 de hectare localizate in depresiunea Matita din nordul Marelui M (bratul Sulina). Lacul Rosca, Merhei si o imbinare de ghioluri, mlastini stuficole, plauri gazduiesc mari colonii de pelicani, egrete, starci, tiganusi, lopatari.
2. Sacalin - Zatoane se intinde in sudul comunei Sfantu Gheorghe pe cca 21.000 de hectare limitrofe litoralului. Este o succesiune de grinduri cu lacuri izolate, zone mlastinoase, ape fluviale si salmastre, balti nisipite, stuf, travesrate de dune paralele. Lacurile Zatoane, in special, sunt locuri de pasaj, de popas si de clocit pentru lebedele mut, starcii albi, rosii si galbeni, tiganusi, lopatari.
3. Periteasca - Bisericuta - Gura Portitei continua spre sud rezervatia precedenta, cu peste 4.000 de hectare. Se individualizeaza prin grinduri uscate scaldate de apele marii ori ale lacului Razim, prielnice mai cu seama existentei pasarilor de tarm cu saratura si celor in pasaj. In total sunt nominalizate 18 zone strict protejate. Se adauga celor de mai sus Raducu (2.500ha), Nebunu (115 ha), Rodundu (228 ha), Potcoava (652 ha),Vatafu-Lunguletu (1.625 ha), Caraorman (2.250 ha), Saraturi-Murighiol (87 ha), Erenciuc (50 ha), Belciug (110 ha), Popina (98 ha), Capul Dolosman (125 ha), Grindul Lupilor (2.075 ha) si Chituc (2.300 ha), Istria-Sinoie (400 ha).

Conform amintitei legi de protectie, aprobarea oricarei deplasari in zona este de competenta Administratiei REZERVATIEI BIOSFEREI DELTA DUNARII (ARBDD).

Delta Dunarii - Paduri monumente ale naturii

Pe suprafata de uscat a Deltei se remarca vegetatia inalta, majoritar salcia, plopul (impadurit) si specii rare in zonele declarate rezervatii. Letea este padurea-monument aflata la 7 km sud de comuna Periprava (bratul Chilia). S-a dezvoltat pe grindul cu acelasi nume, in fasii (hasmacuri); prezinta plante cataratoare de origine mediteraneana, sub forma lianelor, intre arbori specifici - stejari brumarii (seculari de peste 25 m inaltime), gārnita, ulm, arin, plop alb si negru, salcie, frasin pufos (raritate botanica).

Adaposteste vulturi codalbi, serpi si vipere. Caraorman, padure-monument localizata in vestul grindului cu acelasi nume, intre bratele Sulina si Sf. Gheorghe, este o formatie de arboret in palcuri. Flora si fauna sunt asemanatoare celor intalnite in Padurea Letea.

Padurea Erenciuc, situata in extremitatea sudica a lacului omonim, este singura padure naturala de arini din Delta. Aici cuibareste vulturul codalb.

Copyright©2006 DELTA VOYAGE. Toate drepturile rezervate. eXTReMe Tracker