Top of page


Prezentare generala Rezervatia Biosferei Delta Dunarii Biodiversitate Oamenii din Delta

OAMENII DIN DELTA


Comform datelor existente, primele semne de civilizatie din Delta Dunarii sunt cele lasate de grecii din Miletul Asiei Mici care au inceput colonizarea tinuturilor dobrogene acum 2600 de ani in urma. In prezent marea majoritate a locuitorilor din Delta o reprezinta comunitatea rusilor lipoveni si cea a ucrainenilor care au venit in valuri succesive. Astfel, in secolul XVIII, cazacii din imprejurimile Nistrului au ajuns in divergenta cu puterea tarista care nu le respecta drepturile si libertatile, o parte din ei cautandu-si alta patrie.

Ei au patruns in Delta in anul 1709, sub conducerea cazacilor din tinutul Zaporoje. Turcii au cazut la invoiala cu acesti razboinici incercati si bine organizati ca, in schimbul sprijinului oferit in eventualele razboaie cu rusii, acestia sa primeasca o relativa independenta, pamant, si dreptul la pescuitul liber. In decursul anilor au existat numeroase tulburari, lucru care totusi nu i-a determinat pe acestia sa paraseasca meleagurile Deltei. Rusii lipoveni s-au stramutat din Rusia tarista in mai multe valuri, refugiindu-se de prigoana religioasa pe teritorii care la vremea aceea erau sub stapanirea otomana. In Delta acestia au sosit in jurul anului 1772 dobandind, dupa o intelegere cu turcii ce stapaneau la aceea vreme Dobrogea, o totala libertate religioasa in schimbul sprijinului armat impotriva rusilor.

Ambele comunitati, lipovenii si ucrainenii, si-au pastrat in mare parte traditiile si limba, astfel ca aici se pot, inca, asculta vechile cantece lipovenesti si ucrainene cu armosca si toba, instrumente comune ambelor etnii. Trebuie spus ca acestia sunt sub influenta bisericii de rit vechi, unde ca o particularitate, calendarul religios este cu 14 zile in urma celui laic.
Alaturi de acestia, convietuiesc si alte nationalitati ca romanii, turcii, grecii, etc. Locuitorii Deltei Dunarii se ocupa indeosebi cu pescuitul, cu cresterea animalelor, si, in ultimul timp, cu turismul. Numarul locuitorilor Deltei este 14000, acestia traind la sate iar o parte de 5000 de locuitori locuiesc in singurul oras al Deltei - Sulina.

Delta Dunarii - Gastronomie

Pensiunile din Delta servesc preparate culinare dupa retete clasice autohtone si internationale. Dar sa amintim, mai ales, meniurile specifice: borsul de peste, crap la protap, peste prajit (cu mamaliguta si mujdei de usturoi), plachie, raci fierti, pui de balta, icre preparate in diverse feluri, etc. In gospodariile localnicilor carnea de peste este folosita si sub forma de tocatura (chiftele, ardei umpluti, sarmale in foi de varza si vita de vie).

Mai multe informatii despre Delta Dunarii pot fi luate de pe site-ul ARBDD (Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii)

Copyright©2006 DELTA VOYAGE. Toate drepturile rezervate. eXTReMe Tracker